Bupleurum fruticosum
BUPLEURUM FRUTICOSUM L. – GOUDSCHERM
Familie: Apiaceae/schermbloemige.
Synoniem: Tenoria fruticosa Spreng.
Olie door stoomdestillatie van de zaaddragende plant. De olie is kleurloos en de geur indringend, fris, lijkend op anijs. Olie van gedroogde planten heeft een opbrengst van 1.85%. Topnoot in de parfumindustrie.
De wetenschappelijke geslachtsnaam is afkomstig van het Griekse boupleurs en betekent ossenrib.
Er zijn zo’n 100 vaste planten en éénjarige soorten in deze familie die winterhard zijn en voorkomen in Europa, Afrika, Noord-Amerika en Azië. In Nederland en België komen in het wild voor:
Bupleurum falcatum – Sikkelgoudscherm
Bupleurum tenuiissimum – Fijn goudscherm
Bupleurum rotundifolium – Doorwas en de
Bupleurum subovatum – Smalle doorwas.
Ze komen in allerlei gebieden voor ook in droge rotsgebieden. In Spanje groeien verschillende species. De fruticosum is afkomstig uit Sardinië. Het is een vaste plant, slank met een houtige wortelstok, een holle stengel, flinke leerachtige bladeren aan de voet en kleinere slanke blaadjes aan de stengel. In de zomer draagt ze schermen kleine gele bloemetjes. Hij staat het liefst in de zon en de grondsoort is niet belangrijk. De plant heeft ook een sierwaarde en wordt zo’n 80 – 20cm hoog.
Andere species: o.a. B. falcatum – longifolium – praealtum – rigidum – stellatum.
Werkzame bestanddelen:
Vooral esters en monoterpenen: a- en b-pineen – thymol – carvacrol. Japans onderzoek heeft uitgewezen dat saikosaponinen a,b 1-4,c,d en f effectieve medicijnen zijn met haemolytische en anti-inflammatoire eigenschappen. Ze beschermen de lever tegen toxiciteit en versterken de lever. De wortel is effectief tegen hepatitis en andere chronische lever functies.
Onderzoek van micro geteelde planten door de universiteit van Pisa gaf volgens GC en GC-MS b-phellandreen 61% – sabineen 13% – terpinen-4-ol – tricycleen – bicyclogermacreen 3%. Deze partij werd vergeleken met een partij planten uit het veld en die gaven de volgende waarden: de bladolie gaf dezelfde waarden als die van de micro geteelde partij, terwijl de stengelolie 50% y-terpineen en 18% a-phellandreen aangaf.
In de wortels zijn drie triterpenoïde saponinen gevonden met een fucose en twee glucose units.
Werkzaamheid:
Analgetisch – antispasmodisch – anti-ontsteking – antipyretisch – ontgiftend (lever en milt) – anti-nauseant (misselijkheid) –
Ontgiftend op de lever, antipyretisch, tegen misselijkheid en duizeligheid, algemeen stimulerend, kiemdodend in de omgevingslucht, infecties aan de luchtwegen, herstel na ziekte, opwekkend lichamelijk en geestelijk. Te gebruiken bij bacteriële huidinfecties.
Het kruid en de wortels van Chai Hu worden in China reeds 2000 jaar gebruikt tegen aambeien – diarree – milt en maagproblemen – verzakte organen – koorts – verkoudheid – leverklachten – qi stagnatie – vertigo – menstruatieproblemen – pijn in de borst. – hoesten – vermoeidheid – hoofdpijn – PMS – dysmennorroe– anorexia – depressie – kanker – ontstekingen – malaria – angina – indigestie – bronchitis – reuma – astma – spierkrampen – constipatie – sedatief – antioxidant – antiseptisch – antifungal – antiviraal – imuunstimulant – tegen cholesterol – als bescherming tegen nierproblemen. Is tonisch voor de lever – maag en milt. Wordt in China in veel kruidenformules toegepast evenals in Japan. In China wordt vooral de disharmonie tussen lever en milt behandeld met digestieve problemen zoals buikpijn, misselijkheid, indigestie, opgeblazenheid.
Combinaties:
Den – alle citrussen – lavendel – eucalyptus.
Contra indicatie:
Geen bijwerkingen bekend. Niet gebruiken bij beschadigde huid en bij een gevoelige huid eerst testen op de binnenkant van de elleboog.
Niet voor baby’s en kinderen en zwangere alleen verdampen. Niet inwendig gebruiken. De etherische olie moet nog verder onderzocht worden.
Bron: Wikipedia de., eng., nl.
Hashimoto et al. Planta Med. 1985, 401.
May 2006 Newsletter
Volatile constituents of micropropagated plants of Bupleurum
fruticosum L. Universiteit
van Pisa: Bertoli A. Pistelli L. Morelli I. Fraternale D. Giamperi L.
Ricci D.
Triterpenoid saponins from Bupleurum fruticosum L. Univ. van Pisa. Pistelli L., Biluias A.R.,
Marsili A., De Tommasi N., Manunta A.
Journal of natural products Vol. 52, no 2,pp.267-272, mrt-apr.1989. Bioactivity of the
essential oil of Bupleurum fruticosum. Lorente M.A., Ocete A., Zarzuelo MM., Cabo,
Jimenez J.
Tcm.health-info.org/Herbology.Materia.Medica/chai-hu
Foto’s: ecocam.org
perso.orange.fr
mytho-fleurs.com
floracyberia.net
Previous page: Satureja hortensis
Next page: Pelargonium graveolens