Print This Page

Lavandula angustifolia

 

LAVANDULA ANGUSTIFOLIA P. Miller  -        LAVENDEL(fijn, echte, extra) – Lavandula angustifoliaSTUDENTENKRUID.
Synoniemen:
Lavandula officinalis Chaix. et Vill. – 
                      Lavandula pyrenaica D.C. –
                      Lavandula Spica Lois. –
                      Lavandula vulgaris Lam. -
                      Lavandula vera D.C. is allemaal de gewone, echte, fijne, extra, lavendel.
Verschillende auteurs, waaronder E. Zimmermann, maken een onderscheid tussen Lavendel fijn, die dan wordt benoemd als Lavandula officinalis, en lavendel extra, die ze benoemen als Lavandula vera of Lavandula angustifolia. Dit is weer een foutieve naamgeving ontstaan uit de handel, om de waren exclusiever aan te prijzen voor de verkoop. Het is dezelfde olie.

Familie: lamiaceae. Gebruikt deel: bloeiende toppen, de afgeritste bloemen voor het ontluiken. Frankrijk.
Het product van de stoomdestillatie uit de bloeiende toppen is een kleurloze tot lichtgele vloeistof met een zoete, bloemig-kruidige geur, balsamiek, houtachtig.
In kleinere hoeveelheden worden ook een absolue en een concrète geproduceerd door oplosextractie. De absolue is een donkergroene viskeuze vloeistof met een zoete bloemig-kruidige geur.
Gehalte aan etherische olie ongeveer 1%, voor 1 kg essence 130 kg bloempjes. Een hectare lavendel geeft ongeveer 20 liter lavendelolie.
De lavendelolie zit niet alleen in de bovenlip van de kroon, maar ook in de kelk en daarom worden de bloemen meestal in de knop geoogst.
De naam lavendel komt van het Latijnse lavare en angustifolia betekent smalbladig: augustus = smal, folium = blad.

Lavandula angustifoliaDe L. angustifolia of echte lavendel groeien in het wild op een hoogte van 900-1800 meter. In de Provence heb je drie grote gebieden waar de lavendel wordt geteeld: Het Plateau de Valensole, het Pays de Sault en het Pays de Forcalquier. Verder is er nog lavendelteelt in de Drôme en de Hautes Alpes. Per jaar worden er op zo’n 21000 hectares land lavendel verbouwd, waarvan 4000 hectares “lavande fine”en 17000 hectares lavandin. Er heerst hier een mediterraan klimaat , met warme zomers van 28 °C in juli en augustus. In de bergachtige streken zijn de temperaturen lager, ook de nachten zijn kouder. De zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar met ongeveer 3000 uren zon.

Er zijn zo’n 39 soorten van deze half heester, die aromatisch zijn, groenblijvend, met klein, lijnvormig blad en aren met geurende, meestal paarse of blauwe tweelippige bloemetjes. Op alle bovengrondse delen van de plant zitten oliekliertjes, maar de meeste op de bloemen.
Lavendel is een winterharde plant. De stam heeft talloze stengels tot 60 cm hoog. De stengels staan rechtop in bundels. De stengel is vierkant, viltig en bezet met smalle tot lancetvormige grijsgroene bladeren die alleen op de onderste delen van de stengels groeien. Eerst zijn ze witviltig, later groen. De plant heeft graag zon, warmte en licht, een zilte zeelucht en goed gedraineerde zandgrond met leem. Tegen harde wind moet de plant beschermd worden, anders kan de vierkante stengel knakken. Hij houdt er niet van als de voetjes nat staan (schimmelproblemen) en kan tegen droogte, aangezien de viltige, grijsgroene blaadjes aan de onderkant met dichte haren zijn bezet die het uitdrogen tegengaan. De meest ideale plaats voor de plant zijn de zeealpen: hoog, licht, warm, ziltig. Hij bloeit van juli tot september met blauw-violette bloemetjes, die tweezijdig symmetrisch zijn en in kransen staan op een tot 10 cm lange aar. Ze hebben een boven- en een onderlip, vier meeldraden en het vruchtbeginsel is in vieren gedeeld. De bloemen staan soms in schijnkransen. De vrucht bestaat uit 4 kleine nootjes. Het beste moment voor de oogst is wanneer driekwart van de bloempjes zijn geopend. Tot de jaren 50 werd er uitsluitend met de hand geoogst en vanaf toen meer machinaal. Tegenwoordig overal, behalve waar er geen tractoren ingezet kunnen worden wordt er met de sikkel geoogst. Na het afsnijden wordt de lavendel in kleine bosjes samengebonden en enkele dagen te drogen gelegd op het veld.
De plant vormt bloeistengels met langwerpige bladeren. Uit de oksels komen kleine trosjes blaadjes die naar boven toe steeds kleiner worden en uiteindelijk verdwijnen. Dan schiet de bloeistengel omhoog en krijgen we kransen met bloemen. Aan elke stengel zitten vier etages met ieder zes tot tien bloemen. In de siertuin kan men de plant het beste om de 2-3 jaar vernieuwen, want lavendel als sierplant heeft een relatief korte levensduur, vooral als er niet aan zijn voorwaarden wordt voldaan. Als houtachtige struik, onder de juiste condities, kan hij Lavandula angustifoliawel dertig jaar worden. De plant wordt op leeftijd erg houterig en is dan niet meer zo mooi. Men kan de plant vermeerderen door te zaaien, te stekken of te splitsen.
Zaaien onder glas van februari tot april, 4 weken kiemen en uitplanten in mei.

Al duizenden jaren in gebruik voor de geur, om de desinfecterende werking bij wonden, als kalmerend middel, als stimulans, tonicum en als windverdrijvend middel. Lavendelzakjes werden in kisten en kasten gelegd. Olie werd gebruikt om ledikanten in te wrijven tegen luis. Zwaardwonden en brandwonden werden ermee verzorgd.
Al sinds de oudheid staat lavendel bekend om zijn geneeskrachtige werking, pijnstillend en helend. Op het platteland dragen jagers altijd een lavendeltakje bij zich. Als hun hond wordt gebeten door een adder, wrijven ze het plantje fijn en smeren het op de beet, om de werking van het gif tegen te gaan.

Bij de Grieken en Romeinen was lavendel al een favoriet baadmiddel (lavare betekent wassen). In het oosten werd het kruid  4000 jaar voor Christus gebruikt. De Egyptenaren hielden reeds van lavendel en in het graf van Toetanchamon werd een kruik lavendel gevonden. In de eerste eeuw na Christus werd het medicinale gebruik van lavendel al gemeld door Pandanius Dioscorides. De Romeinen behandelden hun uitgeputte en gewonde soldaten met lavendel. Keizer Caligula dacht dat aromatische lavendelbaden goed waren voor zijn potentie. Het kruid werd bij de Romeinen vaak ter ere van de goden verbrand. Het Romeinse parfum nardinum was gemaakt van lavendel, mirre en fijngemalen lelies. Lavendel was in de Romeinse tijd al heel duur. De bloesems werden verkocht voor 100 denarii per pond, maanden loon voor een landarbeider. Alleen de vermogende Romeinen konden hierover beschikken. De Romeinen brachten de lavendel en andere kruiden naar Engeland. In de Bijbel vinden we de lavendel ook terug: Koningin Sheba bood Koning Salomon mirre, wierook en lavendel aan, zij smeerde haar lichaam in met lavendelolie, verleidde Holofernes, de Assyrische bevelhebber en doodde hem.

Lavandula angustifoliaDe naam “lavindula” duikt op in een Duits recept uit de negende eeuw. In een kruidenboek uit 1420 van Benedetto Rinio wordt aangegeven dat lavendel in bad goed zou zijn tegen pijn in de ledematen. In een Duitse tekst uit 1485 in “Gart der Gesundheit” wordt de naam verklaard: lavendula zou een samenvoeging zijn van wassen en zoet. Ook wordt hij hier beschreven als liefdesplant. In de Middeleeuwen werd het gebruikt als geurverdrijver en insecticide. De monniken kweekten lavendel op grote schaal en gebruikte de lavendel in de keuken en in de geneeskunde. Wie bang was voor de dood, de man met de zeis, hing een kruis van lavendelbloemen op de voordeur. Tegen het boze oog vertelde men de jonge meisjes in Ierland dat ze een kousenband met lavendel moesten dragen, dan zouden veilig zijn voor de betovering van heksen.Er doen verhalen de ronde dat mensen die veelvuldig met lavendel omgingen, niet besmet raakten door de pest. Dit scheen o.a. het geval te zijn geweest in Grasse, waar de handschoenenmakers de leren handschoenen van de edelen van alle hoven van Europa voorzagen van allerlei geurtjes, ook lavendel. In die tijden was lavendel een strooikruid, dat op de vloeren werd gestrooid tegen ongedierte, vliegen, luizen, muggen, motten, enz. In Noord Europa was lavendel gewijd aan Hecate, de godin van de onderwereld en zou het boze oog afweren. Hildegard von Bingen raadde in haar 12e eeuwse kruidenwijzer lavendel aan als middel bij longproblemen (thee met honing), om een zuiver karakter te houden en zij beval de geur aan tegen de luizen en hoofdpijn. In de middeleeuwen werd lavendel alleen medicinaal en cosmetisch gebruikt, niet in de keuken. Dit kwam waarschijnlijk door de bittere smaak, veroorzaakt door de looistoffen. Lavendel is een van de oudste Engelse parfums en huismiddeltjes. Het is in gebruik om zijn kalmerende, versterkende en insectenwerende eigenschappen. In de tweede helft van de 16e eeuw naaiden vrouwen zakjes met lavendel in hun jurken en ook nu worden lavendelzakjes Lavandula angustifoliagebruikt in de linnenkast. Dodoens 1644 geeft aan dat lavendel bij linnen wordt gelegd voor de goede reuk en tegen de motten. In de Farmacopee van 1747 wordt aangegeven: de bloemen hebben een hoofdversterkende, krampgenezende en maanstonden verwekkende kracht.

De bloemen geven smaak aan jam, azijn, snoep, room, gebruikt als kruid in stoofpotten en gedroogde bloemen, die lang hun geur behouden, worden gebruikt in kruidenbuiltjes en potpourri’s. Lavendel als kruiderij is niet overal verspreid, maar meer typisch voor de Zuid Franse keuken, de Provençaalse keuken. Herbes de Provence komt hiervandaan en bevat o.a. kervel, dragon, marjolein, bonenkruid, rozemarijn, tijm, lavendel en venkelzaad. Dit mengsel wordt gebruikt bij vis, groenten en vlees. Buiten Frankrijk wordt lavendel niet veel in de keuken gebruikt. De smaak is erg dominant en overheersend, dus spaarzaam gebruiken.
Bloemenwater is vernieuwend voor huidcellen en goed tegen acne, de thee wordt gebruikt tegen hoofdpijn, angst, winderigheid, misselijkheid, duizeligheid en slechte adem. Takjes met bloemen zijn een afweer tegen vliegen vooral van de Lavandula latifolia. Ook is lavendel een mottenverdrijver en wordt gebruikt als geurtje in de linnenkast. De etherische olie is een gewaardeerd product in de parfumindustrie, aromatherapie en geneeskunde. Lavendel is ontsmettend, verdovend, pijnstillend. De beste kwaliteit olie leveren de Lavandula stoechas en de Lavandula angustifolia.
Lavendel ruikt lekker en heeft kalmerende en geneeskrachtige eigenschappen. In de gebieden rond de Middellandse Zee kent met bijzondere krachten toe aan de aren van de lavendel. Ze zouden voorspoed, vruchtbaarheid en rijkdom brengen.

Lavendel wordt verwerkt in kalmeringsmiddelen, pijnstillers, crèmes tegen insectenbeten, antiseptica en in wondhelende producten. Het is een verzachtende aftersun: voeg enkele druppels lavendel toe aan een babylotion. Kalmeringsmiddel: voeg aan een beetje tarwekiemolie 3 druppels lavendel toe en masseer uw nek vlak onder de schedel. Van boven naar beneden masseren tot aan de schouders.

Je kunt zelf gemakkelijk een lavendelwater maken: schenk in een donker gekleurd flesje een achtste liter ethanol van 90%. Doe hier 6 druppels etherische lavendelolie in en drie druppels bergamot of sandelhout. Sluit het flesje goed af en laat het 2-3 dagen staan. Vindt u het te Lavandula angustifoliasterk, voeg dan nog wat ethanol toe.

Lavendel groeit in gematigde zones rond de Middellandse Zee, vooral in de Haute Provence op 800-1800 meter en in de heuvels van Ligurië. In Engeland hebben we de beroemde English Lavender. In 1801 verkocht James Atkinsons zijn eerste English Lavender. Vanaf 1837 werd de geur op industriële wijze bereid. Nu, anderhalve eeuw later is de geheime formule van de essence pas bekend gemaakt. De essence bestaat niet alleen uit lavendel, maar bevat een rijk boeket van landelijke geuren, zoals tijm, ijzerhard, muskaatsalie, dragon, bergamot en mos.
Lord Nelson de beroemde Britse admiraal die in 1805 Napoleon versloeg bij Trafalgar gebruikte lavendelwater om zich mee te wassen en te parfumeren, evenals Napoleon zelf en zijn hovelingen.

Lavendel wordt nu overal ter wereld gecultiveerd, de olie komt o.a. uit Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, Australië, Tasmanië, Griekenland, enz. De Lavendel fijn en extra, worden alleen geteeld door bio-boeren en de oogst is wild van de berghellingen. Deze lavendel bevat de meeste werkzame inhoudstoffen.
Lavendel is een zeer veelzijdige olie. Het is een krachtig energetisch tonicum met een brede werking. De eigenschappen variëren van pijnstillend, antidepressief, antiseptisch, bacteriedodend, ontstoppend, bloeddrukverlagend, insectenverdrijvend, schimmeldodend, kalmerend en het helpt ook tegen wormen. Lavendelolie heeft het vermogen om uit balans geraakte toestanden te herstellen, zowel lichamelijk als geestelijk, in de richting van een evenwichtstoestand waarin genezing kan plaatsvinden. Zijn ontsmettende, bacteriedodende en pijnstillende eigenschappen maken deze olie waardevol bij de behandeling van alle soorten verwondingen.  
               
Lavendel laat zich goed mengen met geranium en met citrusoliën (bergamot, petitgrain). Ook met enige leden van de eigen plantenfamilie (de lipbloemigen) zoals marjolein en rozemarijn. Lavendel laat zich minder goed mengen met meer exotische oliën, zoals sandelhout, jasmijn, maar wel met: scharlei, den, arveden, neroli, roos. Lavendel schijnt iedere werking in combinatie met andere olie te versterken.
Lavendelolie is een krachtig energetisch tonicum, dat over het algemeen een goed gevoel geeft.
Wordt gebruikt in antiseptische zalven en als geurstofcomponent in zepen, cosmetica, lotions, parfums, en als smaakmiddel in de meeste voedingsmiddelen, acoholische- en frisdranken.
Wordt over de hele wereld gekweekt; de beste olie komt voornamelijk uit Frankrijk. (De Engelsen zeggen natuurlijk uit Mitcham, Engeland).

Werkzame bestanddelen: in de olie:Lavandula angustifolia
de veelzijdigheid van de plant weerspiegelt zijn complexe chemische structuur, van meer dan 100 bestanddelen.
4-butanolide, 5-pentyl-5pentanolide, cadinene.
Monoterpenen: a-pineen 0.6%, sabineen, beta-pineen 0.2%, campheen 0.3%, delta-3-careen 0.3%, cis-ocimeen 2.4%, trans-ocimeen 1.5%, allo-ocimeen 0.6%, limoneen 0.7%. Sesquiterpenen: a-santaleen, b-phellandreen, delta-cadineen, g-cadineen, beta-caryophyleen 1%, beta-farneseen 1.2%. Niet terpenische alcoholen en reguliere en niet reguliere monoterpenen:  cis-3-hexen-1-ol, 1-octen-3-ol, linalol 32-42%, terpine-1-ol-4 2.8-3.6%, a-terpineol 1.2%, borneol 1.4%, citronellol, geraniol 0.9%, lavendulol 1.3%. Esters: linalyl-acetaat 42-52%, terpenyl-acetaat 0.5%, lavendulyl-acetaat 4%, bornylacetaat, geranyl-acetaat 0.5%, geranylbutyraat. Zuren: 1,8-cineol 2.3%, betulinezuur, rosmarinezuur, linalol-oxyde, caryophyleen-oxyde. Ketonen: 1-octen-3-on 1.3%, p-methyl-acetophenon, kamfer. Sesquiterpenonen (mono en bi-onverzadigde), mono en bi cyclische sesquiterpenonen 2%. Aldehyden: trans-2-hexanal 0.4%, cuminaldehyde 0.4%, benzaldehyde 0.26%, isovaleraldehyde, neral, geranial, myrtenal. Lactonen: butanolides.  Coumarines: coumarine, herniarine, omnibelliferon, santonine. Andere componenten: acetaat van 2,6 dimethyl- 3,7 octadine-2-ol-6-yle.
Het gehalte van de verschillende bestanddelen varieert van plaats tot plaats, afhankelijk van de bodem en de omstandigheden waarin de planten groeien, en van jaar tot jaar naargelang de weersomstandigheden. Zo zal de olie na een droge hete zomer een hoger gehalte aan esters hebben dan na een druilerige zomer. Een lavendel uit de Alpen heeft altijd een hoger gehalte aan esters dan de planten die op geringere hoogte groeien. De beste olie komt uit het Middellandse zeegebied van een hoogte van 700-1800 meter. De plant heeft 8 uur zon nodig per dag en dan ook nog in de hitte van de dag, om tot topkwaliteit te komen, wat betreft bloei en olie.

De Australische lavendelolie uit Tasmanië laat bijvoorbeeld waarden zien van: 38% linalol – 30% linalylacetaat - > 5% 3-octanon – cis-beta-ocimeen - > 2% caryophylleen – terpinen-4-ol – lavandulylacetaat – kamfer en vele sporen van andere bestanddelen. Soortelijk gewicht 0.879. Oplosbaar in 70% ethanol.
           Ter vergelijk: bestanddelen van stoomdestillatie van de bloeiende toppen van David Stewart, E. Zimmermann en Shirley en Len Price. Bron: La Florina en Primavera Life.
Hydrocarbons: monoterpenen 5-25%. A-pineen 0.02-1.1% - cis-b-ocimeen 1.1.5-11% - trans-b-Lavandula angustifoliaocimeen 1.5-5% - limoneen 1-7% - b-pineen 0.2-0.11% - campheen 0.12% - d-3-careen 0.5% - allo-ocimeen <1%. Sesquiterpenen: b-farneseen 1% - b-caryophylleen 3.9-7.9% - a-humuileen 1.2% - germacreen D 0.3% - bergamotteen 0.1% - elemeen 1%.
Alcohols: monoterpenolen: linalol 25-35% - terpinen-4-ol 0.3-5% - a-terpineol en d-terpineol 4% - borneol 2% - geraniol 1% - sabinol – nerol – lavandulol 0.5-1.3%. Andere: cis-3-hexen-1-ol, sporen.
Aldehyden: monoterpenals: myrtenal 0.1% - neral – geranial. Aromatisch: cuminal 0.4% - benzaldehyde 0.2%. Andere: trans-2-hexenal 0.4%.
Esters: monoterpenyl: linalylacetaat 35-45% - lavandulylacetaat 0.2-4.9% - terpenylacetaat 0.5% - geranylacetaat 0.5% - sabinylacetaat 0.2-17% - 2,6-dimethyl-3,7-octadiene-2-ol-6-yl acetaat – bornylformiaat – n-hexyltigliaat.
Oxiden: monoterpenoide: 1,8-cineol 0.5-9.5% - linaloloxide. Sesquiterpenoide: caryophylleenoxide.
Ketonen: monoterpenonen: kamfer <1%. Andere: octanon-3 0.5-3% - p-methyl-acetophenon.
Lactonen, coumarinen: herniarine, sporen – butanolides, sporen – coumarinen 0.04% - umbelliferon – santonine.

Specifieke werkzaamheid:
Abces - acné  -  aderontsteking - allergieën  -  angst+++  - analgetisch, artritis, spierpijn, reuma  -  angina  -  antibacterieel (Staph. aureus) -  anticoagulans+, licht  -  anticonvulsief  -   antidepressant   -   antidotisch   -   antifungal, Candida, Tinea pedis, nagelinfecties   -   anti-inflammatoire, eczeem (droe-), insectenbeten, phlebitis, sinusitis, otitis, cystitis, kneuzingen, acne, pruritus -  antimicrobisch  -  antiphlogistisch - antireumatisch   -   antiseptisch, acne, afscheiding van de bronchiën, cystitis, otitis, infectueuze huidklachten, griep, sinusitis, tuberculose  -  antispasmodisch, krampen, spastische hoest  -  astma -  balancerend, centraal zenuwstelsel   -   blaasontsteking   -   blauwe plekken  -  bloedcirculatiebevorderend - bloeddrukverlagend+++   - bloedstelpend -   braakneigingen   -   brandwonden+++  -  bronchitis, astmatische-   -  buikkramp   -   cardiotonisch, tachycardia -  carminatief, koliek -  cholagoog  -  choleretisch   - cicatrissant, wonden, zweren, littekens, verbrandingen   -   cytofylactisch   -   darmproblemen, algemeen, ontstekingen, katarre, vergiftiging   -  depressies   -   dermatitis   -   diuretisch   -   dyspepsie    -   dysmenorroea   -   eczeem   -  emmenagoog, onregelmatig -  epitheel stimulerend - expectorant  -  flatulentie -  flebitis -  griep  -   haarverzorging, roos - halitosis - hartstimulerend/kloppingen/ krampen/zwakte  - herpes - hoofdpijn++ -   huidverzorgend -   hypotensor, hypertensie    -   insectenbeten/steken   -   ischias  -  jeuk++ -   jicht  -  kalmerend+++, hart   -   keelinfecties   -   kinkhoest   -  kneuzingen  -   kolieken   -  koortsverlagend -  krampstillend+++, krachtig  -laryngitis   -    luizen  - lumbago  - migraine++++  - nervositeit+++   - neuralgisch, zenuwpijnen -  ontspannend+++ - ontstekingremmend+++  -  oorpijn   -   parasiticide   -   psoriasis   -   puistjes   -   ijnstillend+++   -   ringworm   -   rustgeven+++  - scabiës   -   sciata  - sedatief+++, kalmerend, hoofdpijn, opgewondeheid, slapeloosheid en slaapproblemen  -   shock   -  slaapstoornissen  -   slapeloosheid+++-   slijmvliesontsteking   -   spasmolytisch, sterk - spierontspannend+++   -   spierpijn -  steenpuisten, furunkel   -   stomachisch  -   tachycardis  -  tonicum+, algemeen, energetisch, hart, zwakte, melancholie   -   verkoudheid   -  verlammingen  -  verrekkingen/ verstuikingen   -   vertigo   -   winterhanden/voeten   -   wondhelend++-  wormverdrijvend   -   zenuwstelsel, regulerend   -  zenuwversterkend  -   zonnebrand   -   zweetdrijvend   -  zwemmerseczeem -   zweren. Lavandula angustifolia
Lavendel kalmeert het centrale zenuwstelsel en de luchtwegen, is licht sedatief en heeft galbevorderende eigenschappen. Om psychische redenen laag doseren. Hoge dosering kan onrust en slapeloosheid veroorzaken.
De olie kan dermatitis veroorzaken (Duke 1985).
Niet fototoxisch (Opdyke 1976k).
In de handel zijn 30 verschillende soorten lavendel. Hoge kwaliteit kopen is een kunst volgens Foster 1993. Er wordt door de handel veel geblend: lavandin, lavendel, spijk, enz.
Opname door de huid via massage is bewezen bij Jäger et al 1992. De hoofd bestanddelen werden gemeten 5 minuten na de massage en na 90 minuten waren de meeste bestanddelen weer uit het bloed verdwenen.
Een spray van lavendel, geranium en Bulgaarse roos stimuleert de neuro-psychische activiteiten van de mens, met: meer concentratie, aandacht, werk ritme en verhoogde reflexen. (Tasev, Toleva & Balabanova 1969).

In de hele plant aanwezige stoffen: bloem, stengel, blad:
1-octen-3-ol – 1-0cten-3-Y1-acetaat – 2,6-dimethyl-6-acetoxy-oct-7-en-3-one – 2,6-dimethyl-6-acetoxy-octa-1,7-dien-3-one – 2-methyl-but-3-en-1-ol – 4-butanolide – 5-pentyl-5-pentanolide – a-norsantalenone – a-santalal – a-santaleen – a-santalenic-acid – amyl-alcohol – begamoteen – b-santqaleen – betulinic-acid – caproaldehyde – caprylaldehyde – caryophylleen – caryophylleenoxide – cedreen – coumaric-acid – cuminaldehyde – delta-3-careen – delat-cadineen – dihydrocoumarine – farneseen – g-cadineen – geranial – geranylbutyraat – geranylcaproaat – geranylisobutyraat – geranylvaleraat – isobutyric-acid – isovaleraldehyde – lavandulol – lavandulylacetaat – lnalol-oxide – linalloloxide – linalylbutyraat – neral – planteose – rosmarinic-acid – sabineen – valeraldehyde – 1,8-cineol – a-pineen – b-ocimeen – b-phellandreen – b-pineen – betuline – bitterstof – borneol – bornylacetaat – camphor – citronellol – flavonoide – phytosterols – tanninen – tanninenzuur – geraniol – resin – herniarine – campheen – caproic-acid – coumarine – limoneen – linalol – linalylacetaat – luteoline – myrceen – ocimeen – olie – butanoic-acid – triterpenen – umbelliferon – ursolic-acid – valeric-acid – etherische olie.

OLAVANDULA ANGUSTIFOLIA P. Miller - LAVENDEL(fijn, echte, extra) – STUDENTENKRUID.lie volgens de officiële Franse norm: AFNOR: association française de normalisation, lid van de ISO.
Lavendel, echte:
Heldere vloeistof, helder geel; soortelijk gewicht 0.880-0.890. refractieve index bij 20°C 1.458 – 1.464.; optische rotatie bij 20°C tussen –11,5°en -7° ; oplosbaarheid in 70% alcohol bij 20°C. Zuurgraad maximum 1; ester index mimimum 102,5, maximum 165.; kookpunt 71°C; Chromatography:
Limoneen 0.5% - 1,8-cineol + -1 – b-phellandreen 0.5% - cis-beta-ocimeen 4-10% - trans-beta-ocimeen 1,5-6% - octanon –3 sporen 2 – kamfer sporen 0.5% - linalol 25-38% - linalylacetaat 25-45% - terpinen-4-ol 2-6% - lavandulylacetaat 2 – lavandulol 0,3% - alfa-terpineol 1%.

Geestelijk:
rustgevend, verfrissend voor de geest, tegen geestelijke uitputting, slaapbevorderend, harmoniserend voor de hersenhelften, zenuwsterkend.
Een heerlijk ontspannende, rustgevende olie, voor iedereen met spanningen, stress, verdriet, enz. Schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Stimuleert het denken en ontspant de zenuwen. Depressieverminderend, kalmerend tegen zwaarmoedigheid, spanningen en bezorgdheid.
Harmoniserend en evenwicht brengend. Brengt de hogere en lagere chakra’s in evenwicht, zowel kalmerend als energetiserend. Met lavendel kan men een toestand van diepere meditatie bereiken en maakt het gemakkelijker om onze spiritualiteit te integreren in het leven van alledag. De olie kan verdampt of verstoven worden om plaatsen van negatieve energieën te zuiveren. Kan ook goed gebruikt worden in ruimten waar therapieën gegeven worden.

Inwendig:
indicatie: bij licht verhoogde bloeddruk, depressies, diarree, duizeligheid, griep, hoesten, koortsuitslag, migraine, reumatische klachten, stress, kramp, hartkloppingen, allergie, harmoniserend: 3 maal per dag 3 druppels na de maaltijd innemen, mengen met honing en oplossen in warme melk of kruidenthee.

Combinaties:
arveden, bergamot, cederhout, citroen, den, eikenmos, eucalyptus, jeneverbes, geranium, kamille, kruidnagel, labdanum, laurier, neroli, niaouli, oregano, patchouli, roos, scharlei, sinaasappel, vetiver en verder vooral met citrus- en bloemenoliën.

Contra indicatie:
De eerste maanden van de zwangerschap niet gebruiken, licht menstruatiebevorderend, niet toxisch, niet irriterend, geen overgevoeligheid veroorzakend, wel bij sommige mensen met hooikoorts of astma kunnen allergiëen voorkomen. Overdosering kan hoofdpijn geven. Eventueel branderig op de huid bij puur gebruik.
Met een hoog percentage linalool kan lavendel leiden tot allergische reacties. Bij ingestie kan er een chemische longontsteking ontstaan. In combinatie met teatree kan het mogelijk leiden tot
een verstoring van de hormoonhuishouding, volgens een onderzoek van het Amerikaanse overheidsinstituut NIEHS, van Clifford Bloch, Derek Henley en Kenneth Korach naar onverklaarbare gevallen van gynecomastie, (Ontwikkeling van abnormaal borstweefsel bij mannen).
Niet combineren met jodium en ijzerzouten. Hoge doseringen boven 1 gram kunnen slaperigheid veroorzaken bij lage bloeddruk en lage bloeddruk veroorzaken.
Lavendel is een van de meest vervalste etherische oliën, dikwijls aangelengd met synthetische linalool.

Veiligheid: MSDS
Cas no. 8000-28-0. Vlampunt: 71 graden C. Soortelijk gewicht bij 20 graden C.: 0.8860.
Geen schadelijke stoffen geconstateerd. Stabiele vloeistof, niet explosief of brandgevaarlijk. Bij ingestie water of melk drinken, arts raadplegen, etiket/verpakking tonen. Ogen 15 minuten spoelen met overvloedig water, bij aanhoudende irritaties arts raadplegen. Huid overvloedig wassen met water.
Xi-Xn-N: irritant voor ogen en huid. Voortdurende blootstelling kan allergische dermatitis veroorzaken. Niet carcinogeen. Vermijd afvloeien in het milieu: grondwater en grond.

Toepassingen:LAVANDULA ANGUSTIFOLIA P. Miller - LAVENDEL(fijn, echte, extra) – STUDENTENKRUID.
*bij brandwonden: eerst koelen met stromend water, dan 1-2 druppels lavendel (eventueel mengen met Aloë Vera gel) op de wond aanbrengen. Dit ieder uur tot de pijn vermindert.
*bij insecten- en dierenbeten: lavendel olie puur op de pijnlijke plaats aanbrengen. Of 2-3 druppels op een vochtig watje aanbrengen en dit op de gewonde plek houden. Bij wespen/bijen steken, de angel verwijderen en de steek onmiddellijk met pure lavendel behandelen. Zwelling en pijn blijven dan uit.
*bij jeugdpuistjes: 10 druppels lavendel en 5 druppels kamfer in een glas gekookt water doen en hiermee 2 maal daags de huid afspoelen of deppen.
*bij acne of rosacea: 2 dr. lavendel, 2 dr. citroen, 4 dr. helicryse, 2 dr. petitgrain, en 1 dr. rozemarijn in 2 eetlepels St. Janskruid olie mengen en met dit mengsel dagelijks licht masseren.
*bij eczeem: meng 20-30 druppels met 50 ml. basisolie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in. Nat eczeem eerst behandelen met aloë vera gel of tea tree.
*bij slecht slapen: 5 druppels lavendel op het hoofdkussen sprenkelen 0f 6-10 druppels in de slaapkamer verdampen.


Bron: Will Schörgers, Herborist: Lavendel – Lavendula angustifolia Mill.
          natuurlijkerwijs.com/lavendel
          Plantaardigheden: Lavendel – Lavandula angustifolia Rob van der Hoeden.
          Natur-Lexikon.com Lavendel. Karin Malke: Arzneipflanze
          uni-graz.at/katzer/lavendel
          Lowlands. 2000-products.com/lavendel
          Lavendel in de Provence: users.pandora.be/lavendel
          Wikipedia nl., de., eng.
          Lavendel Kwekerij Bastin
          Champion Acres Nursery and Lavender Farm Oregon 2000.
          Terug naar oliebeschrijvingen: nature-helps.com
          A Modern Herbal. Botanical .com by Mrs. M. Grieve
          Agora: Aromatherapy Global Online Research Archives. Lavender Flower. Michel Vanhove.
          Heyokah.com In alle eenvoud... Monografie Lavandula angustifolia door Wim Aben.
          annetanne.be/kruiden/lavendel
          David Stewart. The chemistry of essential oil made simple p. 533.
          Shirley and Len Price: Aromatherapy for Health Professionals. P. 429.
          E. Zimmermann. Aromathera[pie für Pflege- und Heilberufe p. 142.
          LiberHerbarum II  Erik Gotfredsen.
          Dr. Duke’s Phytochemical and ethnobotanical databases.
Foto: cambridge2000.com
         Provence net: users.pandora.be/lavendel.
         Wikipedia de.
         Champion Acres Nursery and Lavender Farm Oregon.
         Bridestowe Lavender estate.
         wntomology.cornell.edu
         foerderverein-schulbiologiezentrum.de
         rolvo.no
         openbaargroen.be
         greengardenherbs.co.uk
         fita.gr
         bio-gaertner.de
         botanik.biologie.uni-muenchen.de
         botanikuni-karlsruhu.de
         krauterei.de


©®Copyright en registratie notaris. André Gielen. Lith 2001 - 2007.


Previous page: Lavendel geschiedenis
Next page: Lavandula latifolia