Insecticide
INSECTICIDE
Onder insecticiden worden algemeen verstaan: chemische bestrijdingsmiddelen, insectendodende middelen die in de land- en tuinbouw ingezet worden tegen plaaginsecten, die oogsten kunnen vernielen of de groei van een oogst belemmeren.
Insecticide (van insect en het Lat. caedere = doden), bestrijdingsmiddel ter verdelging van insecten. Insecticiden vormen een belangrijke groep van de bestrijdingsmiddelen. Hiertoe behoren ook de middelen die insectenlarven (larviciden) of insecteneieren (oviciden) doden. Soms rekent men ook middelen tegen mijten (acariciden) en tegen draadwormen (nematiciden) tot de insecticiden.
Een goed insecticide moet niet alleen de bedoelde parasiet afdoende bestrijden, maar ook niet schadelijk zijn voor de te beschermen planten (of dieren) en zo weinig mogelijk schadelijk voor niet bestreden organismen.
Sommige bestrijdingsmiddelen (o.m. de cholinesterase-remmende organische fosforverbindingen zoals parathion en malathion) kunnen bij de mens en gewervelde dieren direct ernstige vergiftigingen veroorzaken, terwijl in het bijzonder gechloreerde koolwaterstoffen, bijv. DDT zich in het menselijk of dierlijk lichaam kunnen ophopen. Als insecticiden niet of weinig worden afgebroken, kunnen er in het milieu gevaarlijke concentraties ontstaan die het natuurlijk evenwicht verstoren. Door het toepassen van geïntegreerde bestrijding probeert men het gebruik van insecticiden terug te dringen.
Ook in de geneeskunde wordt insecticiden gebruikt ter bestrijding van ectoparasieten die hetzij via een beet een ziekte kunnen overbrengen
Thuis worden ze ingezet tegen vliegen, muggen, wespen, motten, kakkerlakken, muizen en allerlei ander ongedierte.
Deze chemische middelen hebben veel nadelen:
Ze zijn aselectief: ze doden niet alleen het schadelijke insect, maar ook alle andere insecten die ermee in aanraking komen. Ook voor andere dieren (huisdieren) en de mens zijn ze schadelijk.
Ze zijn direct giftig, maar kunnen ook cumuleren in vetweefsel van alle zoogdieren (mens) en worden nauwelijks nog afgebroken, zodat ze tientallen jaren opgeslagen blijven in vetweefsel. Ook in de natuur (DDT) worden ze niet afgebroken en daarom zijn ze ook in de meeste landen verboden.
Er zijn vele soorten:
Organische fosforverbindingen: redelijk afbreekbaar, brede werking, maar giftig voor mens en dier. (acefaat – dimethoaat – dichloorvos – malathion – parathion)
Organochloorverbindingen: brede werking, zeer traag afbreekbaar. Dit middel doodde in de jare 60 massaal roofvogels. (lindaan – DDT – dieldrin – aldrin). De meeste middelen zijn nu verboden.
Pyrethroïden: gemaakt van de bloemhoofdjes van de pyrethrumplanten, bv. Chrysanthemum coccineum. Dit middel doodt koudbloedige dieren, wordt snel afgebroken en is nauwelijks giftig voor warmbloedige dieren. Ze zijn tegenwoordig synthetisch en worden veel gebruikt. (permetrin)
Verder worden giftige stoffen gebruikt die worden geproduceerd door schimmels en bacteriën, de biologische insecticiden.
ETHERISCHE OLIE ALS INSECTICIDE: voorkomen van beten en steken, behandelen, verdrijven en doden:
Er zijn zo’n 950.000 insecten beschreven. Wetenschappers vermoeden dat honderdduizenden tot misschien zelfs enige miljoenen nog niet bekend zijn.
De lijst van bijtende en stekende insecten is lang tot eindeloos. We kunnen te maken hebben met bijen, wespen, vliegen, vlooien, luizen, muggen, zandvlo, waterteken, mieren, teken, horzels, de dodelijke mosquito’s.
Belangrijk in deze is preventie met etherische oliën:
veel etherische oliën werken op een natuurlijke manier als insecticide. Ook worden ze in de biologische insectenbestrijding toegepast door gespecialiseerde bedrijven, die speciale bestanddelen gebruiken.
Boerenwormkruid, E. radiata, palmarosa, geranium, rozemarijn cineol, citronella, lemongras, citroen, cipres, basilicum, lavendel, tijm, pepermunt, polei, kruizemunt om te beginnen, overal toe te passen, gebruik makend van de volatiliteit. Maak een blend van lemongras, tijm, lavendel en pepermunt en zorg dat je die bij hebt op reis, op het terras, tijdens de barbecue, enz. Pas ze op allerlei inventieve manieren toe: van verdampen, op tissues bij deuren en open ramen. Wrijf je lichaam in met een verdunning van enige druppels van deze blend in een eetlepel uitgekozen basisolie (neem).
Op reis kun je een desinfecterende synergische mix maken: 10 lavendel – 20 tijm – 10 eucalyptus. Voor in de tropen en subtropen kun je hier 5 oregano aan toe voegen. Doe 10 druppels van deze mix in een kom water en gebruik het als desinfecterend wasmiddel.
Dierenbeten hoeven niet giftig te zijn, maar houden altijd het gevaar in van rabiës .Als de huid kapot is, is medische verzorging noodzakelijk, tetanus injectie ? Was het gebied rond de beet met een zachte zeep en water met bovengenoemde blend of een paar druppels lavendel en tijm. Dek de wond af met een gaasje of verband en druppel 5 lavendel en 3-4 tijm en zorg voor medische behandeling.
We moeten een onderscheid maken tussen een insectensteek en een insectenbeet. De steek wordt toegebracht door een angel, die we uitsluitend kunnen vinden onder de vliesvleugeligen: bijen, wespen en mieren. Dit zijn insecten die een legboor hebben ontwikkeld, welke later is door-geëvoleerd tot een angel. Angels zijn dus legboren die veranderd zijn in wapens, met bijbehorende gifklieren. Mannetjes-insecten kunnen dan ook niet steken. Veel andere insecten (o.a. vlooien, luizen, wantsen, muggen, dazen) kunnen wel bijten of met de monddelen steken, ter voeding of ter verdediging. Sommige spinnen kunnen bijten, hoewel in Nederland geen spinnen voorkomen met medisch gezien belangrijke beten. Grotere spinnen kunnen bij een beet wel door de huid komen maar richten geen schade aan.
Insecten steken uit zelfverdediging, om het nest te beschermene of om prooidieren te doden.
Insectensteek:
Is de angel zichtbaar: verwijderen indien mogelijk, maar niet het gevormde gifzakje kapotmaken. 1 Druppel lavendel op de steek, om de 5 minuten tot 10 maal toe. Insectenbeten kan men behandelen met: lavandin (Lavandula x hybrida) – Eucalyptus globulus – Citronella – tea tree – pepermunt – Kamille, echte – rozemarijn cineol. Een blend van: 10 lavandin – 2 tijm – 3 cistus – 4 eucalyptus radiata – 3 kamille.
Bijen:
Bijen hebben weerhaakjes aan hun angel, die na de steek in de huid van de mens blijft zitten, vaak met het nog pompende gifblaasje er nog aan. Dit kan men het beste zo snel mogelijk wegkrabben met een creditcard of met de nagel. De bij verliest na een steek een deel van zijn ingewanden en sterft korte tijd later. Bijen geven een pijnlijke steek die koorts en hoofdpijn kan veroorzaken. Een allegische reactie kan een zwelling, roodheid en uitslag geven. Allergische reacties op bijengif verlopen meestal ernstiger dan allergische reacties op wespengif. Probeer de angel te verwijderen en doe voor enkele uren een koud kompres met echte kamille op de plek. Daarna 3 keer per dag een druppel echte kamille op de aangetaste plek toedienen. Lavandin en boerenwormkruid.
Wespen:
Bijen- en wespensteken kunnen flink pijnlijk zijn, en het getroffen ledemaat kan behoorlijk opzwellen en nog dagen tot een week pijn blijven doen. Los hiervan kunnen mensen allergisch zijn voor wespen- of bijensteken. Mensen die allergisch zijn voor wespensteken zijn dat niet automatisch ook voor bijensteken, of zelfs voor steken van andere wespen. Dit komt echter veel minder vaak voor dan men denkt – de meeste ‘allergische’ reacties zijn gewoon fikse lokale reacties op het gif. In Nederland overlijden per jaar enkele mensen aan een bijen- of wespensteek, hetzij door een anafylactische reactie, hetzij doordat ze in hun mond of keel gestoken worden (drinken uit een flesje of blikje limonade met een wesp erin!) met als gevolg opzwellen van de luchtwegen. Er zijn enkele gevallen bekend waarin 20 wespensteken dodelijk waren.
Wespen hebben een gladde angel en kunnen herhaaldelijk steken, de steek is alkalisch. Wijnazijn of cider kan helpen. 2 Druppels lavendel en 2 druppels kamille vermengen en toedienen 3 x per dag.
Spinnen:
3 lavendel en 2 kamille oplossen in een theelepel alcohol, 3 x per dag toepassen. De beet van de zwarte weduwe: 10 druppels lavendel toedienen om de 5 minuten tot behandeling in het ziekenhuis mogelijk is.
Teken:
de teek verwijderen met een brandende sigaret of een druppel tijm. Toedienen 1 druppel lavendel op de plek. om de vijf minuten tot een totaal van 10 druppels, om
infectie, pijn en zwelling tegen te gaan. Tijm, oregano, pepermunt. Zo snel mogelijk naar de huisarts.
horzels:
dezelfde behandeling toepassen als bij de wespensteek. Alleen lavendel 3 x per dag kan ook.
Wandluis / vlooien:
oppassen voor infectie: de beten wassen, ontsmetten en pure lavendel gebruiken. 3 Druppels tijm in wijnazijn toepassen op de beten. Eucalyptus toepassen.
Zandvlo:
komt in Nederland niet voor, wel in tropische gebieden. Kan de huidziekte tungiasis veroorzaken. Het zwangere wijfje graaft zich diep in de huid, bij of tussen de tenen en voetrand. Er ontstaan heftig jeukende bobbeltjes met gevaar op infectie. Pure lavendel op de plek en het lichaam insmeren met basisolie met 10 lavendel – 10 eucalyptus – 10 tijm.
Mosquito’s/muggen:
veroorzakers van malaria, Dengue, virale en bacteriële ziekten. Voorkomen is in deze beter dan genezen. Smeer je lichaam in met beschermende olie en vergeet het gezicht niet. Na een steek/beet lavendel puur toepassen. Bij meerdere steken azijn of het sap van 2 citroenen gebruiken met 10 dr. lavendel en 5 tijm .
Slangen:
in afwachting van professionele hulp lavendel puur toepassen, zoveel mogelijk.
Kakkerlakken:
10 dr. pepermunt en 3 dr. cipres in een kop zout water. Schudden en sprayen. Laurier.
Zilvervis:
eucalyptus radiata en E. citriodora, polei
Planten prikken:(bv. brandnetel) lavendel op de plek of eucalyptus. Wassen met koud water en daarna weer lavendel en euvalyptus toedienen.
TOEPASSINGSMOGELIJKHEDEN VAN ETRHERISCHE OLIE:
Afrikaantje – (Tagetes glandulifera/ erecta/ lucida / minuta/ patula ): vliegen – wortelvlieg – witte vlieg – aaltje – steekmug – bladluis – nematoden – Het bestanddeel tageton (keton) maakt 60% van de bestanddelen uit. Verjaagt allerlei insecten tot kleine zoogdieren (konijnen). Kan men om de groentetuin planten.
Alsem – (Artemisia absinthium) insecten ongedefinieerd
Anijs, groene – ( Pimpinella anisum) luizen
Basilicum: (Ocimum basilicum): huisvliegen – insecten ongedefinieerd – muggen – Aedes aegypti (tijgermug, knokkelkoorts, Dengue) – Anopheles funestus, steekmug Comoren en Madagaskar) – Allocophora foveicollis – Anopheles gambiae (steekmug) – Culex quinquefasciatus. (Veel soorten van het geslacht Culex zijn vectoren voor virusziekten als Afrikaanse paardenpest en riftdalkoorts).
Bijvoet ( Artemisia vulgaris) insecten ongedefinieerd
Boerenwormkruid – (Tanacetum vulgare): vliegen – wortelvlieg – witte vlieg – vlooien – bladluis – muggen –
Bonenkruid – (Satureja hortensis)
Bucco – (Agatosma betulina): insecten ongedefinieerd.
Cajeput – (Melaleuca leucadendra): werkt goed in een blend met Eucalyptus globulus/polybractea/radiata: vlooien, insecten en muggen ongedefinieerd
Ceder virginia – ( Juniperus virginiana) insecten ongedefinieerd.
Cederhout – (Cedrus atlantica): bladluizen – luizen – slakken – korentor/worm – insectensteken/beten – motten
Chrysanthemum balsamita/cinerariifolium Pyretrum / coccineum / inodorum / parthenium Matrem / vulgare: insecten ongedefinieerd.
Citroen – (Citrus limonum): insectensteken/beten
Citronella – (Cymbopogon nardus/winterianus): steekmuggen – vlooien – vliegen – motten – teken – nematoden – mieren en insecten ongedefinieerd.
Den – (Pinus sylvestris) – slakken – appelbloedluis
Dille – ( Anethum graveolens) insecten ongedefinieerd.
Eucalyptus citriodora: kakkerlakken en zilvervisjes, verder: insecten ongedefinieerd.
Eucalyptus globulus: (Jean Valnet): een pray van 2% doodt 70% van de staphylococcen in de lucht. – muggen ongedefinieerd – stofmijt (dermatophagoides pteronyssimus)
Eucalyptus polybractea: insecten verdrijvend.
Ganzenvoet – ( Chenopodium ambrosioides) insecten ongedefinieerd
Ganzenvoet – ( Chenopodium ambrosioides anthelminticum) insecten ongedefinieerd
Geranium – (Pelargonium graveolens): gewone steekmug – mug ongedefinieerd.
Heiligenbloem – ( Santolina chamaecyparissus)
Hysop – (Hysoppus officinale): bladluizen – motten – slakken –
Iris – ( Iris sibirica) insecten ongedefinieerd
Kalmoes – (Acorus calamus): huisvliegen – insecten ongedefinieerd.
Knoflook – (Allium sativum): bonenkever – slakken –
Komijn – ( Cuminum cyminum) insecten ongedefinieerd.
Koriander – ( Coriandrum sativum) insecten ongedefinieerd.
Kruidnagel – (Syzygium aromaticum): motten – muggen ongedefinieerd.
Kruizemunt – (Mentha spicata): mieren – bladluizen – rupsen – vlo kever – steekmug – luizen –
Laurier – (Laurus nobilis) – kakkerlakken
Lavandin – (Lavandula x hybrida)
Lavendel – (Lavandula angustifolia): insecten – insectensteken/beten – vliegen – witte vlieg – vlo kever – vlooien – bladluis – muggen – motten –
Ledum – ( Ledum groenlandicum / palustre) insecten ongedefinieerd.
Lemongrass – (Cymbopogon flexuosus): insecten ongedefinieerd – vlo kever – vlooien – teken – muggen –
Manuka – ( Leptospermum scoparium) insecten ongedefinieerd.
Melisse – (Melissa officinalis): insectensteken/beten.
Mirte – Myrthus communis): pediculosus capitis (hoofdluis)
Muskuszaad – (Abelmoschus muschatus): insecten ongedefinieerd.
Mimosa – (Acacia farnesiana): insecten ongedefinieerd.
Narduszaad – ( Nigella sativa)
Neem – ( Azadirachta indica) Basisolie. insecten ongedefinieerd.
Niaouli – (Melaleuca quinquenervia linalol/viridiflorol): insectensteken/beten
Patchouli – (Pogostemon cablin): insecten ongedefinieerd – steekmug – slakken – korentor/worm – appelbloedluis – motten
Pepermunt – (Mentha x piperita): vliegen – bladluizen – luizen – bonenkever – huisvliegen – mieren – vlo kever – rupsen – motten – muggen ongedefinieerd.
Polei – (Mentha pulegioum) insecten ongedefinieerd – rupsen – muggen – vlooien – luizen – mieren – teken – verdrijvend voor muizen, ratten.
Rozemarijn – (Rosmarinus officinalis) – wortelvlieg – motten
Salie – (Salvia officinalis): koolvlieg – witte vlieg – koolwitje – witte worm – nematoden – teken –
Sandelhout – (Santalum album): korentor/worm – appelbloedluis –
Sassafras – ( Sassafras albidum): muggen/steekmuggen – slakken – insectensteken/beten –
Spar, Douglas – (Pseudotsuga menziesii)
Spijk: (Lavandula latifolia): insectensteken/beten
Tea tree – (Melaleuca alternifolia): stofmijt
Tea tree, zwarte – ( Melaleuca bracteata )
Tijm – (thymus vulgaris): – bonenkever – koolvlieg – koolwitje – witte worm – teken – muggen ongedefinieerd. ct. 1,8-cineol: insectverdrijvend
Verbena – (Aloysia triphylla) insecten ongedefinieerd
Vlier – ( Sambucus nigra)
Walnoot – (Juglans nigra) Basisolie.
Wijnruit – (Ruta graveolens) – vlo kever – vlooien – vliegen – luizen – teken – korentor/worm –
Wonderolie – (Ricinus communis) Basisolie.
Wormkruid – ( Tanacetum cinerariifolium / coccineum / pyretrum
Zevenboom – ( Juniperus sabina) insecten
INSECTICIDE BESTANDDELEN: voorkomend in planten die etherische olie kunnen leveren
2-Phenylethyl-Isothiocyanate –
Brassica nigra (insecticide – pesticide – herbicide – kankerpreventief).
2-Tridecanone –
Humulus lupulus (insecticide – pesticide).
Alantolactone –
Inula helenium – Chrysanthum parthenium – (anthelmintisch – allergeen – pesticide – insecticide – fungicide – anxiolytisch – antibiotica – antioxidant – antiseptisch – antibacterieel – anti-inflammatoire – hypotensie – cytotoxisch – cholagoog – expectorant – choleretisch – immuunsysteem bevorderend – tuberculose – diuretisch – anti-carcinogeen)
Alpha-Terthienyl –
Tagetes erecta/minuta – (insecticide – pesticide – herbicide – fungicide – antibacterieel)
Anonaine –
Magnolia officinalis – Nelumbo nucifera – (insecticide -pesticide – fungicide – hypotensie – antibacterieel – cytotoxisch)
Ar-Turmerone –
Curcuma longa – (insecticide – pesticide – anticarcinogeen – bloedingen – ontstekingsremmend – kanker)
Benzyl-Isothiocyanate –
Allium cepa (allergeen – insecticide – pesticide – herbicide – fungicide – laxatief – antibiotisch – antimutageen – astma – antibacterieel – irritant – anthelmintisch – anticarcinogeen – antiviraal )
Cinnamaldehyde
Apium graveolens – Commiphora Myrrha – – Cinnamomum aromaticum – Cinnamomum verum – Hyacinthus orientalis – Lavandula – Melaleuca bracteata – Myrospermum balsamiferum (Tolu balsem) – Pimenta dioica – – Pimpinella anisum – Pogostemon cablin – Rosa x damascena – Syzygium aromaticum – Vanilla planifolia – Vitis vinifera
(allergeen – antimutageen – aromatisch – antibacterieel – anesthetisch – relaxerend CZ – anti-inflammatoire – hypotensie – kankerpreventief – cytotoxisch – antipyretisch – fungicide – herpes – anti-salmonella – insecticide – irritant – anticonvulsant – circulatie stimulant – anti-ulcer – acaricide – parfum – pesticide – anti-staphylococceninfecties – choleretisch – vaatverwijdend – herbivide – antiviraal)
Deoxypodophyllotoxin –
Anthriscus cerefolium – Juniperus communis : (cytotoxisch – herpes – insecticide – leukemie – antimitotisch, verhindert celdeling – anticarcinogeen – herbicide – antiviraal)
Desoxypodophyllotoxin –
Juniperus communis: (insecticide – pesticide – antiviraal – herpes – anticarcinogeen)
Diallyl-Trisulfide –
Allium cepa – Allium sativum: (antioxidant – antibacterieel – anti-maagkanker – herpes – anti-longtumor – antiviraal – anti-staphylococceninfectie – insecticide – pesticide)
Dillapiol –
Anethum graveolens – Coriandrum sativum – Cuminum cyminum – Foeniculum vulgare – Perilla frutescens – Petroselinum crispum – Piper cubeba (antibacterieel – relaxant CZ – insecticide – pesticide)
Elemicin
Acorus calamus – Andropogon nardus – Anethum graveolens – Artemisia dracunculus – Asarum canadense – Canarium indicum – Canarium luzonicum – Daucus carota –
Eucalyptus brassiana – Juniperus virginiana – Laurus nobilis – Myristica fragrans – Perilla frutescens – Petroselinum crispum – Piper auritum – Ravensara aromatica – Sassafras albidum – Syringa vulgaris (antihistamine – hypotensie – depressies – hallucinogeen – fungicide – insecticide – pesticide – stress)
Geranyl-Linalol –
Jasminum officinale (pesticide – insecticide).
Guaiacol –
Agathosma betulina – Apium graveolens – Betula – Camellia sinensis – Cannabis sativa – Capsicum annuum – Cinnamomum aromaticum – Curcuma longa – Eucalyptus citriodora –
Guaiacum – Juniperus Oxycedrus – Pinus elliottii – Pogostemon cablin – Ruta graveolens – Santalum album – Sesamum indicum – Vanilla planifolia – Zea Mays (aromatisch – antibacterieel – anesthetisch – emetisch – expectorant – cardiac – eczeem – irritant – insecticide – pesticide)
Isobornyl-Acetate
Mentha spicata – Rosmarinus officinalis – Valeriana officinalis: ( insecticide – pesticide)
Iso-Pimpinellin
Ammi visnaga – Angelica archangelica – Apium graveolens – Citrus aurantiifolia – Citrus limon – Daucus carota – Ferula Asa foetida – Foeniculum vulgare – – Petroselinum crispum – Pimpinella anisum – Ruta graveolens : (anti-inflammatoire – kankerpreventief – fungicide – insecticide – pesticide – anti-mitotisch, verhindert celdeling – diuretisch – tuberculose).
Limonene-Oxide
Cymbopogon martinii – Origanum minutiflorum – Perilla frutescens : (insecticide – Pesticide)
Meliantriol
Azadirachta indica : (insecticide – pesticide).
Methyl-Cinnamate
Alpinia galanga – Alpinia officinarum – Carthamus tinctorius – Cinnamomum aromaticum – Cinnamomum verum – Cuminum cyminum – Laurus nobilis – Myrospermum balsamiferum – Ocimum basilicum – Ocimum canum – Ocimum gratissimum – Piper nigrum – Zanthoxylum alatum: (aromastof – insecticide – pesticide – parfum)
Myosmine
Nicotiana tabacum: (insecticide – pesticide).
Nepetalactone
Mentha pulegium – Nepeta cataria: (relaxant CZ – insecticide – herbicide – pesticide)
P-Anisaldehyde
Foeniculum vulgare – Illicium verum – Pimpinella anisum: (antimutageen – aroma – relaxant CZ – fungicide – insecticide – irritant – parfum – pesticide – cosmetica)
Phenethylamine
Prunus amygdalus – Spinacia oleracea: (irritant – insecticide – pesticide).
Pinitol
Acacia farnesiana – Cedrus deodara – Ginkgo biloba – Glycine max – Magnolia denudata – Magnolia kobus – Pinus silvestris – Pisum sativum – Thuja occidentalis –
Tsuga canadensis: (expectorant – diabetes mellitus – insecticide – pesticide).
Piperidine
Apium graveolens – Cannabis sativa – Capsicum annuum – Glycine max – Humulus lupulus – Laurus nobilis – Nicotiana tabacum – Piper cubeba – Piper nigrum: (aromatisch – diaphoretisch – parfum – insecticide – pesticide)
Piperitenone-Oxide
Calamintha nepeta – Mentha arvensis piperascens – Mentha longifolia – Mentha spicata – Mentha x rotundifolia – Micromeria myrtifolia – Micromeria thymifolia – Origanum vulgare var. viride – Satureja odora – – Satureja parvifolia: (insecticide – pesticide)
Piperitone
Agathosma betulina – Angelica archangelica – Apium graveolens – Artemisia salsoloides – Calamintha nepeta glandulosa – Chrysanthemum vulgare – Cinnamomum camphora – Cinnamomum verum – Cuminum cyminum – Cymbopogon martinii – tientallen Eucalyptussoorten, waaronder E. albens, astringens, blakelyi, brassiana, camaldulensis, citriodora,
dealbata, diversicolor, globulus, maculaqt, maidenii, occidentalis, odorata, viridis, e.a. – Melaleuca alternifolia – Mentha aquatica – Mentha arvensis piperascens – Mentha longifolia -Mentha pulegium – Mentha spicata – Mentha x rotundifolia – Micromeria thymifolia – Nepeta cataria – Perilla frutescens – Piper nigrum – Rosmarinus officinalis – Satureja odora –
Satureja parvifolia – Tagetes minuta: (aromatisch – astma – parfum – insecticide – herbicide – pesticide)
Plumbagin
Juglans nigra: (abortief – anticoagulant – antioxidant – hypotensie – blaartrekkend – cytotoxisch – anti-alopecia – fungicide – influenza – leukemie – pesticide – choleretisch – immuunsysteem bevorderend – diaphoretisch – anticarcinogeen – vaatverwijdend – diuretisch)
Ponticaepoxide
Achillea millefolium – Artemisia annua – Echinacea: (insecticide – pesticide).
Pterostilbene
Pterocarpus santalinus (rode Sandelhout) – Vitis vinifera: (antioxidant – antibacterieel – hypotensie – cytotoxisch – diabetes mellitus – fungicide – insecticide – antimelanoom – pesticide).
Pyrocatechol
Achillea millefolium – Allium cepa: (antioxidant – antibacterieel – borstkanker – verf – insecticide – pesticide).
Sterculic-Acid
Abelmoschus moschatus: (insecticide – pesticide).
Turmerone
Curcuma longa – Curcuma xanthorrhiza: (insecticide – pesticide – choleretisch)
(-)-Borneol
Cannabis sativa – Coriandrum sativum – Mentha arvensis piperascens – Thuja occidentalis – Valeriana officinalis: (isecticide – pesticide).
1,8-Cineol
Achillea millefolium – – Acorus calamus – Agathosma betulina – Aloysia citrodora – Alpinia galanga – Alpinia officinarum – Amomum compactum – Angelica archangelica – Artemisia annua – Artemisia capillaris – Artemisia cina – Artemisia – racunculus – Artemisia herba-alba – Artemisia salsoloides – Artemisia vulgaris – Boldea fragrans – Boswellia carteri – Calamintha nepeta – Calamintha nepeta glandulosa – Canarium indicum – Capsicum frutescens – Carum carvi – Chamaemelum nobile – Chrysanthemum balsamita – Chrysanthemum parthenium – Chrysanthemum vulgare – Cinnamomum aromaticum – Cinnamomum camphora – Cinnamomum verum – Citrus aurantiifolia – Citrus limon – Citrus reticulata – Coriandrum sativum – Crocus sativus – Cuminum cyminum – – Curcuma longa – Curcuma zedoaria – Cymbopogon citratus – Elettaria cardamomum – Eucalyptus – Eucalyptus albens – Eucalyptus angulosa – Eucalyptus astringens – Eucalyptus blakelyi -Eucalyptus brassiana – – Eucalyptus bridgesiana – Eucalyptus camaldulensis – Eucalyptus citriodora – Eucalyptus dealbata – Eucalyptus diversicolor – Eucalyptus forrestiana – Eucalyptus globulus – Eucalyptus grandis – Eucalyptus incrassata – Eucalyptus leucoxylon – Eucalyptus maculata – Eucalyptus maideni – Eucalyptus melanophloia – Eucalyptus nova-anglica – Eucalyptus occidentalis – Eucalyptus odorata – Eucalyptus punctata – Eucalyptus viridis – Foeniculum vulgare – Helianthus annuus – Houttuynia cordata – Hyssopus officinalis – Hyssopus officinalis – Illicium verum – Juniperus sabina – Lantana camara – Laurus nobilis – Lavandula angustifolia – Lavandula latifolia – Lavandula x hybrida – Lavandula x intermedia – Levisticum officinale – Litsea glaucescens var. glaucescens – Majorana hortensis – Melaleuca alternifolia – Melaleuca Cajuputi – Mentha aquatica – Mentha arvensis piperascens – Mentha pulegium – Mentha spicata – Monarda citriodora – Lemon bergamot – Monarda didyma – Monarda punctata – Myristica fragrans – Myrtus communis – Nepeta racemosa – Nicotiana tabacum – Ocimum basilicum – Ocimum gratissimum – Origanum minutiflorum – Origanum onites – Origanum vulgare – Origanum vulgare hirtum – Origanum vulgare var. gracile – Origanum vulgare var. viride – Pimenta dioica – Pinus silvestris – Piper auritum – – Piper cubeba – Piper nigrum – Ravensara aromatica – – Ribes nigrum – Rosmarinus officinalis – Rosmarinus x lavandulaceus – Salvia officinalis – Salvia sclarea – Sassafras albidum – Satureja hortensis – Satureja montana – Satureja odora – Satureja parvifolia – Tagetes erecta – Tagetes lucida – Tagetes minuta – Thymus capitatus – Thymus cilicicus – Thymus funkii – Thymus longicaulis – Thymus mastichina – Thymus serpyllum – Thymus vulgaris – Thymus x citriodorus – Thymus zygis – Thymus zygis ssp. sylvestris – Valeriana officinalis – Vitex agnus castus – Zea Mays Majs – Zingiber officinale: (allergeen – aromatisch – antibacterieel – anesthetisch – relaxerend CZ – anti-inflammatoire – decongestief – hypotensie – bronchitis – kanker – halitose – fungicide – emetisch – hoeststillend – insecticide – irritant- anticonvulsant – acaricide – vermoeidheid – parfum – pesticide – anti-plague – antireumatisch – rubefacient – expectorant – anti-stafylococcen – choleretisch – herbicide).
4-Terpineol
Agathosma betulina – Aurantium var. Citrus Pomerans – Coridothymus capitatus – Laurus nobilis – Origanum onites – Origanum vulgare hirtum – Satureja thymbra – Thymus vulgaris
Zingiber officinale: (antioxidant – aromastof – astma – insecticide – parfum – pesticide – diuretisch)
absinthin
Artemisia absinthium – Artemisia maritima – Salvia officinalis: (insecticide – melanoom)
adenin
Achillea millefolium – Apium graveolens – Artemisia abrotanum – Artemisia vulgaris – Camellia sinensis – Coffea arabica – Crataegus laevigata – Crataegus monogyna – Crataegus rhipidophylla – Cucurbita pepo – Glycine max – Malus domestica – Oryza sativa – Pinus silvestris – Triticum aestivum – Zea Mays: (bloedarmoede- insecticide – pesticide – verwijdering van de bloedvaten – diuretisch – antiviraal).
Alfa-Amyrin
Allium cepa – Angelica archangelica – Arctium lappa – Artemisia annua – Artemisia vulgaris – Boswellia glabra – Calendula officinalis – Cocos nucifera – Daucus carota – Gaultheria procumbens – Glycine max – Helianthus annuus – Iris germanica – Juniperus communis – Lantana camara – Oenothera biennis – Rosmarinus officinalis – Salvia officinalis – Sambucus nigra – Sesamum indicum – Vitis vinifera – Zea Mays: (anti-inflammatoire – cytotoxisch – insecticide – anticarcinogeen – anti-edemisch)
allicin
Allium cepa – Allium sativum – Allium sativum var. ophioscorodon – Allium ursinum: (allergeen – antibiotisch – antimutageen – antitoxisch – antibacterieel – anti-inflammatoire – hypertensie – fungicide – hepatoxisch – herpes – influenza – insecticide – leukemie – antineuralgisch – anthelmintisch – pesticide – anti-staphylococcen – immuunversterkend – tuberculose – anticarcinogeen – antiviraal – arherosclerosis).
Alpha-Pinen
Abies alba – Abies balsamea – Abies sachalinensis – Abies sibirica – Achillea millefolium – Acorus calamus – Agathosma betulina – Aloysia citrodora – Alpinia galanga – Amomum compactum – Amomum xanthioides – Anethum graveolens – Angelica archangelica – Angelica sinensis – Aniba duckei – Apium graveolens – Artemisia annua – Artemisia capillaris – Artemisia dracunculus – Artemisia herba-alba – Artemisia salsoloides – Artemisia vulgaris – Aurantium var. Citrus Pomerans – Balsamea Myrrha – Boldea fragrans – Boswellia carteri – Boswellia glabra – Calamintha nepeta – Calamintha nepeta glandulosa – Capsicum annuum – Carum carvi – Chamaemelum nobile – Chenopodium ambrosioides – Chrysanthemum balsamita – Chrysanthemum parthenium – Chrysanthemum vulgare -Chrysanthemum x morifolium – Cinnamomum aromaticum – Cinnamomum camphora – Cinnamomum verum – Citrus aurantiifolia – Citrus limon – Citrus mitis – Citrus reticulata – Citrus sinensis – Citrus x paradisi – Coriandrum sativum – Coridothymus capitatus – Crocus sativus – Croton eleuteria – Cuminum cyminum – Curcuma longa – Curcuma zedoaria – – Cymbopogon citratus – Cymbopogon winterianus – Daucus carota – Dictamnus albus – Echinacea – Elettaria cardamomum – Eucalyptus albens – Eucalyptus angulosa – – Eucalyptus astringens – – Eucalyptus blakelyi – Eucalyptus bosistoana – Eucalyptus botryoides – Eucalyptus brassiana – – Eucalyptus bridgesiana – – Eucalyptus camaldulensis – Eucalyptus citriodora – Eucalyptus cladocalyx – Eucalyptus dealbata – Eucalyptus diversicolor – Eucalyptus forrestiana – Eucalyptus globulus – Eucalyptus grandis – Eucalyptus incrassata – Eucalyptus intertexta – Eucalyptus lansdowneana – Eucalyptus leucoxylon – Eucalyptus maculata – Eucalyptus maideni – Eucalyptus nova-anglica – Eucalyptus occidentalis – – Eucalyptus odorata – Eucalyptus oviformis – Eucalyptus paniculata –
Eucalyptus punctata – Eucalyptus saligna – Eucalyptus sideroxylon – Eucalyptus sparsa – Eucalyptus stoatei – Eucalyptus viridis – Ferula Asa foetida – Ferula gummosa – Foeniculum vulgare – Helianthus annuus – Houttuynia cordata – Humulus lupulus – Hypericum perforatum – Hyssopus officinalis – Hyssopus officinalis ssp. aristatus – Illicium verum – – Juglans nigra -Juniperus communis – Juniperus sabina – Juniperus virginiana – Lantana camara – – Laurus nobilis – Lavandula angustifolia – Lavandula latifolia – Lavandula x hybrida – Lavandula x intermedia – Levisticum officinale – Lippia alba – – Litsea glaucescens var. glaucescens – – Magnolia denudata – Magnolia officinalis – Majorana hortensis – Melaleuca alternifolia – Melaleuca Cajuputi – Melaleuca linariifolia – Melaleuca quinquenervia – Niaouli – Mentha aquatica – Mentha arvensis piperascens – Mentha longifolia – Mentha pulegium -Mentha spicata – Mentha x rotundifolia – – Monarda citriodora – – – Monarda didyma – Monarda punctata – Myristica fragrans – Myrospermum balsamiferum – Myrrhis odorata – Myrtus communis – Nardostachys jatamansi – Nepeta racemosa – Nigella sativa – Ocimum basilicum – Ocimum canum – Ocimum gratissimum – Ocimum kilimandscharicum – Ocimum tenuiflorum – Origanum minutiflorum – Origanum onites – Origanum sipyleum – Origanum syriacum – Origanum vulgare – Origanum vulgare hirtum – Origanum vulgare var. gracile – Origanum vulgare var. viride – Pelargonium citrosum – Pelargonium graveolens – Pelargonium roseum – Perilla frutescens – Petroselinum crispum – Pilocarpus jaborandi – Pimenta dioica – Pimpinella anisum – Pinus australis – Pinus gerardiana – Pinus silvestris – Pinus walliciana – Piper auritum – Piper cubeba – Piper nigrum –
Pistacia Lentiscus – Pogostemon cablin – Ravensara aromatica – Ribes nigrum – Rosa gallica -Rosa x centifolia – Rosa x damascena – Rosmarinus officinalis – Rosmarinus tomentosus – Rosmarinus x lavandulaceus – Ruta graveolens – Salvia officinalis – Salvia sclarea – Sassafras albidum – Satureja hortensis – Satureja montana – Satureja obovata – Satureja odora – Satureja parvifolia – Satureja thymbra – Schinus molle – Syringa vulgaris – Tagetes filifolia -Tagetes minuta – Thuja occidentalis – Thymus capitatus – Thymus funkii – Thymus longicaulis – Thymus mastichina – Thymus saturejoides – Thymus serpyllum – Thymus vulgaris – Thymus x citriodorus – Thymus zygis- Thymus zygis ssp. sylvestris – Trachyspermum ammi – Trachyspermum copticum – Valeriana officinalis – Vitex agnus castus – Zea Mays – Zingiber officinale: ( acne – allergeen – aromatisch – antibacterieel – relaxant CZ – anti-inflammatoire – kankerpreventief – influenza – irritant – insecticide – anticonvulsant – parfum – pesticide – expectorant – herbicide – antiviraal).
BRON:
Aromatherapy for health professionals Shirley and Len price
Medical aromatherapy Kurt Schnaubelt
The chemistry of essential oils made simple David Stewart
The complete book od essential oils and aromatherapy Valerie Ann Worwood
Michel Vanhove – Geert Devlieghere: Etherische olien. Handboek voor atomatherapie.
Essential Oils Integrative Medical Guide. D. Gary Young.
Encarta Winkler Prins.
Wikipedia: Insecticide – pesticide – fungicide –
Liber Herbarum II: Copyright © Erik Gotfredsen. Insecticide.
home-scarlet.be/jantje Lavicide – fungicide – parasiticide – insecticide.