Print This Page

Pelargonium grandiflorum

PELARGONIUM GRANDIFLORUM (Andrews) Willd.                –                            GERANIUM.

Pelargonium grandiflorum

Basionym: Geranium grandiflorum Andrews. 1798
Synoniem: Formosum-grandiflorum Cels.
Familie: Geraniaceae.
Hij groeit rechtop of verspreid liggend. Het is een kruidachtige plant van 75 cm hoog, met zachte, glanzende en gladde stengels. Hij heeft 5 bloemblaadjes van crème wit tot roze en paarsachtig met donkerrode strepen, 4 lange en 3 korte stampers.
Inheems in Zuid Afrika, de Kaapprovincie. Ze hebben verschillende kwaliteiten: voor de sier gekweekt, worden de blaadjes gebruikt voor het aromatiseren van jam en drankjes. Uit de bloemen wint men een essentiële olie die gebruikt wordt in de parfumerie voor mannengeuren. Ook in de aromatherapie wordt die gebruikt en heeft een opwekkende werking. De olie wordt ook toegevoegd aan crèmes die een overmatige talgproductie tegengaan. Er worden medicijnen gemaakt met een desinfecterende werking en tegen allergieën van de Pelargonium graveolens of roseum.
In de parfumerie zijn de meest geliefde noten die van de Bourbongeranium die gekweekt wordt op het eiland Réunion en toegevoegd aan mannengeuren, unisex parfums en vrouwengeuren. Denk aan pour homme 1987 van Salvador Dali, Gucci Nobile 1988, Sagamore van Lancôme 1995. Ook in Marokko en Algerije wordt de laatste tijd met succes de Bourbongeranium gekweekt. Andere geranium varianten van de soort roseum groeien in de Kaukasus en op het schiereiland Krim.

De echte geranium wordt in Bulgarije beschouwd als een zinnenprikkelende plant. Volgens de plattelandbewoners is een drankje ervan bereid lustopwekkend.
In de 19e eeuw kende men veel symbolische betekenissen toe aan bloemen en stonden donkerrode geraniums voor melancholie. Lichtrode geraniums wilden zeggen: “Je bent een goede troost voor mij”. Mannen wezen hun uitverkorenen aan met een roze geranium. Geraniums met een donker blad stonden voor zuivere vriendschap.
De meeste tuingeraniums behoren tot de zonale of inquinans (bastaardgeranium).
Gebruikt als sierplant in de vensterbank (weert allerlei hinderlijke insecten), buiten en op balkons en gebruikt in de parfumerie. Er zijn twee planten van verschillende geslachten die sterk op elkaar lijken en alle twee geranium worden genoemd. De ene is de bladgeranium, van het geslacht geranium, ook wel ooievaarsbek genoemd. De andere is de geurgeranium van het geslacht pelargonium. De ene wordt gekweekt voor de geur, de andere voor het blad. De planten van het geslacht geranium moeten het niet hebben van hun verfijnde geur, maar van hun mooie uiterlijk. Het geslacht pelargonium is geliefd bij de neuzen onder de parfumeurs. De verschillende soorten hebben allen hun eigen geur. Bourbongeraniums en met name de Pelargonium roseum met kleine bloemetjes, en de Pelargonium graveolens met iets grotere bloemetjes zijn favoriet in de parfumerie. Bourbongeranium essence is prijzig. Daarom wordt hij dikwijls vervangen door een citronella-extract.

Bestanddelen Pelargonium roseum Willd. (geen geaccepteerde naam in GRIN)
Citronellylformaat – geranylformaat – geranyltiglaat – isomenthon – terpinen-4-ol – a-pineen – b-pineen – citronellol – geranial – geraniol – linalol – menthon – neral – nerol.
Zie de beschrijving van de Pelargonium graveolens.


Previous page:
Next page: