Peumus boldus
PEUMUS BOLDUS Molina – BOLDOBLAD
Synoniem: Boldea fragrans
Peumus fragrans.
Boldu boldus (Molina) Lyons
Boldea fragrans Gay
Familie: Monimiaceae. Genus: Peumus met één species: Peumus boldus.
Gebruikt deel: bladeren, stoomdestillatie. Chili, Middellandse Zeegebied en Noord Afrika. Gecultiveerd in Italië, Brazilië, Noord Afrika. In de medische wereld is er veel vraag naar de bladeren in Europa en Canada.
De olie is een gele of oranjegele vloeistof met een onaangename kamferachtige scherpe geur. Wordt niet gebruikt in de parfumindustrie. Opbrengst: 1%-2%, 100 kg bladeren voor 1 liter boldo olie. Soortelijk gewicht: 0.915 – 0.957 bij 20°C. Refractieve index 1.4791 – 1.4792 bij 20°C. Optische rotatie -1. tot + 2. Veiligheid: moet volgens de IFRA minder dan 0.80% methyleugenol bevatten.
In Duitsland verboden vanwege de ascaridol. De olie is chemisch verwant aan de olie van Chenopodium. De olie is oplosbaar in alcohol, niet in water.
Een groenblijvende struik of kleine boom tot 6 meter hoog, met slanke takken met ongesteelde grove bladeren, ovaal en leerachtig. De bladeren maar ook de rest van de plant is aromatisch. De bladeren zijn eivormig, hebben een sterke houtachtige, bittere smaak en kamferachtige geur en worden culinair gebruikt in Latijns Amerika. Ze bevatten een giftig alkaloïde. De besachtige vruchten zijn geelgroen van kleur, de geelgroene bloemen geuren sterk en bloeien in trossen. De bloemen zijn óf mannelijk óf vrouwelijk met maar een sekse per plant. Wil men reproduceren dan zal men beide moeten telen. De plant is niet zelfbevruchtend en wordt bestoven door insecten. De plant bloeit van augustus tot september. Als de bladeren gedroogd zijn krijgen ze een diep roodbruine kleur.
De plant is aangepast aan droge klimatologische omstandigheden, heeft het liefste goed gedraineerde zand- of leemgronden, licht zuur of neutraal, half schaduw of geen schaduw. De bladeren worden gebruikt als kruiderij, de vruchten worden gegeten.
In de Westerse kruidengeneeskunde worden de gedroogde bladeren gebruikt tegen ontstekingen van het urogenitale stelsel, galstenen, pijn in de lever of galblaas, cystitis en reumatische aandoeningen.
De bladeren zijn analgetisch – antiseptisch (vooral voor de urinewegen) – bitter – cholagoog – diuretisch – stimulant – tonisch. De plant werd vroeger gebruikt in de behandeliong van malaria als vervangingsmiddel van kinine. De bladeren worden geoogst gedurende het gehele groei seizoen en gedroogd voor later gebruik. De bast is een bron van tanninen, de bladeren leveren een etherische olie, de vruchten worden gebruikt in halskettingen. Bij verwarming door de lichaamstemperatuur of de zon scheiden ze een geur van kaneel af. Kleren worden behandeld met gedroogde, verpulverde bladeren om ze te parfumeren en te beschermen tegen insecten.
Het kruid stimuleert de digestie, is leverbeschermend en ontgiftend, galstimulerend, tonisch voor de galblaas, parasitair, vochtdrijvend, cardiac, licht laxatief, ontstekingremmend, sedatief en een algemene stimulant. De bladeren kunnen genomen worden in een infusie, een halve kop een of tweemaal daags; er zijn capsules1-2 per dag. Er wordt een tinctuur van boldo gemaakt die gebruikt wordt bij leverziekten, galstenen en spijsverteringsklachten. Ook bij reuma wordt deze tinctuur ingenomen. 2-4 ml. per dag. Volop gebruikt in Canada en Europa in de homeopathie en kruidengeneeskunde.
De struik of boom is inheems in Chili, in delen van Marokko en Peru op de droge en zonnige hoogvlakten en genaturaliseerd in het Middellandse Zeegebied. In Nepal en Vietnam wordt etherische olie geproduceerd. Door toeval ontdekte een Chileense herder dat zijn schapen gezonder waren en geen leverklachten hadden als ze wilde boldo graasden. Daarna werd het in Chili, Argentinië en Peru volop gebruikt in de volksgeneeskunde bij blaas- en lever- en darmproblemen en verder tegen wormen, slapeloosheid, reuma, cystitis, verkoudheid, hepatitis, als diureticum, bij constipatie, flatulentie, slechte digestie, galstenen, oorpijn, en in het algemeen als een tonicum.
Het was een traditioneel medicijn van de Chileense Araucanian Indianen, meestal gebruikt in combinatie met andere kruiden als infusie of tinctuur.
De bast wordt gebruikt in de leerlooierij en om een verf van te maken, het hardhout wordt gebruikt om houtskool, kasten en kabinetten van te maken en de vruchten worden gegeten door de plaatselijke bevolking. Van de bladeren maakt men thee en ook worden ze gebruikt in drankjes. Boldo extract wordt gebruikt in alcoholische drankjes.
In de aromatherapie mag de olie niet gebruikt worden. Zelfs in kleine doses kan het al schadelijk zijn voor het menselijk organisme. In de bladeren is het alkaloïde boldine gevonden, dat bij inspuiting een verlammende werking heeft op het centrale en motorische zenuwstelsel. Bij ingestie in hoge dosis veroorzaakt het krampen, opgewondenheid, vergroot de reflexbewegingen en ademhaling, incontinentie, met uiteindelijk de dood tot gevolg door verlamming van het ademhalingsysteem, terwijl het hart lang blijft doorslaan na het stoppen van de ademhaling. In de veterinaire dienst gebruikt tegen geelzucht.
In de farmaceutische industrie wordt het in geringe hoeveelheden gebruikt om de therapeutische eigenschappen.
Boldo is opgenomen in de officiële farmacopee van Frankrijk, Duitsland, Chili, Spanje, Zwitserland, Portugal, Brazilië, als leverstimulant, choleretische en cholagoge en antioxidant activiteiten. Onderzoek heeft aangetoond dat Boldo de groei belemmert van Streptococcus pyogenes – Micrococcus species – Staphylococcus aureus, Shigella sonnei en Salmonella species.
Werkzame bestanddelen: bladeren, Chili, oogst wild, stoomdestillatie:
Hoofdbestanddelen in de olie p-cymeen-7-ol, transverbenol, thymol, ascaridole, p-cymeen, 1,8-cineol. Afhankelijk van seizoen, locatie, sekse, klimaat, zonuren, leeftijd van de bladeren, grondsamenstelling, enz.
Allo-aromadendreen, a-fellandreen, a-pineen 3.6%, a-terpineen, a-fencheen, a-terpineol 1.5%, ascaridol 10%-40%, b-pineen 1%, campheen, carvacrol, a-thujon, benzaldehyde, cuminaldehyde 17.6%, dimethylstyreen, bornylacetaat, eucalyptol 19.5%, g-terpineen 1.3%, limoneen 1.2%, linalol 10%, metyleugenol, myrceen, paracymeen 23.5%-30%, sabineen 2.3%, terpineen-4-ol 2.5%, tepinoleen, trans-thujanol-4, cineol 20%, myrtenal, nerol, p-cymol, p-cymeen, sabineen, terpinen-4-ol, trans-pinocarveol, kamfer, eugenol, farnesol, g-terpineen, geraniol, campheen, ledol, limoneen, linalool, myrtenol, thymol, boldoglucine, 1,8-cineol, coclaurine, 2-decanon, 6(a)-7-dehydroboldine, diethylphtalaat, fenchon, pro-nuciferine – 2-octanon, trans-verbenol – 2-tridecanone – 2-undecanone.
Verder komen nog voor 17 alkaloiden: o.a. boldine – isocorydine – norisocorydine – N-methylaurotetanine – isoboldine – laurolitsine – laurotetainine – norboldine – norisocorydine – pachycarpine – reticuline en flavonoidenglycosiden, evenals coumarine.
Isoquinoline alkaloiden: (-)-pronuciferine – sinoacutine. In de schors zitten de alkaloiden: 6a, 7-dehydroboldine en ®- en (S)-coclaurine.
Recente studies uit 2002 hebben aangetoond dat boldine effect heeft op het cardiovasculaire systeem, hartslag en hartactie omlaag brengt, de vaten ontspant en leverbeschermend is, bloedcirculatiebevorderend, de galproductie stimuleert, evenals de digestie, diuretisch is, koortsremmend, urinezuur verminderend en anti-inflammatoire is. In dierstudies is boldine anti-inflammatoire, antispasmodisch, beschermend tegen darmbeschadigingen en tegen darmontstekingen. Verder onderzoek geeft aan dat boldine celbeschermend werkt, een antioxidant is en bloedcellen (platelets) die klonteren (gevaar van allerlei tromboses, infarcten) kan normaliseren.
In de jaren 50 en 60 werd aangetoond in dierstudies dat de bladeren diuretisch, digestief en gal stimulatief waren evenals ontstekingremmend.
Studies van toxiciteit tonen aan dat medicijnen van boldo niet langdurig of te hoog gedoseerd mogen worden gebruikt. Ascaridol in de olie, is toxisch voor de lever. Ook boldine in hoge doses is toxisch met krampen, spierverlammingen die kunnen leiden tot ademstilstand. Onderzoekers geven aan dat normale voorgeschreven dosis van bladextract en van boldine geen toxisch effect hadden voor een periode van 90 dagen. Bron: Rain tree nutrition.
Ter vergelijk: bladerolie uit Chili, bron: The Goodscents Company. Com.
Ascaridol 21.25% – campheen 0.21% – kamfer 0.01% – delta-3 carene 0.14% – (E)-carvylacetaat 0.04% – 1,4-cineol 0.51% – 1,8-cineol 21.10% – cuminaldehyde 0.10% – para-cymeen 8.63% – a-fencheen 0.01% – fenchon trace – alpha-fenchylacetaat 0.04% – alpha fenchyl alcohol 0.22% – geraniol 0.10% – guaiazulene 8.80% – 2-heptanone 0.03% – ledol 0.17% – limonene 0.04% – methyleugenol 0.75% – myrceen 0.01% – myrtenol 0.20% – nerol 0.04% – 2-nonanol trace – 2-nponanon 0.04% – a-pineen 0.01% – (E)-pinocarveol 0.66% – sabinaketon 0.40% – sabineen 0.01% – sabinylacetaat 2.36% – terpinen-4-ol .75% – terpinen-4-ylacetaat 0.02% – a-terpineen 0.02% – a-terpineol 0.14% – b-terpineol 0.07% – a-thujeen 0.03% – a-thujon 7.15% – thymol 0.03% – thymylacetaat 0.01% – (Z)-verbenol 9.90% – (Z)-verbenylacetaat 0.08%.
Werkzaamheid:
Abortief – analgetisch, licht – anthelmintisch – antiseptisch – antioxidant – bactericide – bloedzuiverend – cholagoog – diaphoretisch – digestief – diuretisch – febrifuge – fungicide – galsecretie bevorderend – hepatisch (leverbeschermend en ontgiftend) – hypocholesterolemisch (verlaagt het cholesterol) – parasiticide (Ascaris) – sederend stimulerend, algemeen – tonisch, voor de gal en hartwerking – urine demulcent – vasolrelaxant (bloedvaten relaxant).
Boldo stimuleert het centrale zenuwstelsel. Overdosis kan verlammingen en de dood tot gevolg hebben.
Licht pijnstillend en ontstekingremmend. De plant wordt gebruikt om te verven.
Medicijnen van boldo bladeren worden over de gehele wereld gebruikt. Er is veel onderzoek gedaan naar de plant.
Wordt in de keuken gebruikt bij vis en worsten en kan laurier vervangen.
Toxicologisch: 0.5 mg/g is dodelijk voor muizen, 15 g is dodelijk voor honden. Dood door ademstilstand. Fysiologisch wordt het centraal zenuwstelsel geactiveerd, met overdreven reflexen, verstoorde coördinatie en verkrampingen. In overdosis veroorzaakt het verlammingen van de motorische en sensorische zenuwen, zowel als van de spiervezels met uiteindelijk dood door ademstilstand.
Werkzame bestanddelen in de hele plant:
Voornamelijk in de bladeren
1,4-cineol – 1-methyl-isopropenylbenzene – 2-decanone – 2-heptanone – 2-nonanol – 2-nonanon – 2-octanon – 2-tridecanon – 2-undecanon – 3-carene – 4-terpinenyulacetaat – a-fencheen – a-fenchol – a-thujene – aporphines – ascaridole – boldine – cis-verbenol – cuminaldehyde – diethylphtalaat – fenchylacetaat – guaiazulene – isoboldine – isocorydine – lauretetanine – methyleugenol – myrtenal – n-methyl-laurotetanine – norisocorydine – pachycarpine – p-cymeen – p-cymol – pronuciferine – reticuline – sabineen – sabinylacetaat – sinoacutine – terpinen-4-ol – terpinoline – thymylacetaat – trans-carvylacetaat – trans-pinocarveol – 1,8-cineol – alkaloïde – a-phellandreen – a-pineen – a-terpineen – a-terpineol – a-thujone – benzaldehyde – benzylbenzoaat – beta-myrceen – beta-pineen – beta-terpineol – beta-thujone – bornylacetaat – kamfer – carvacrol – choline – eugenol – farnesol – fenchon – flavonoide – gamma-terpineen – tanninen – geraniol – rubber – resin – isorhamnetine – campheen – coumarine – ledol – limoneen – linalol – myrtenol – nerol – sparteine – thymol.
Bron Liber Herbarum II.
Combinaties:
Citrussoorten, lavendel, petitgrain.
Contra indicatie:
uitermate toxisch vanwege ascaridol, bloedverunner, abortief, huidirritant; wordt in de aromatherapie niet gebruikt. In hoge doses is boldine eveneens giftig (verlammingen, krampen, verlamming van de luchtwegen). Is geen middel voor zelfmedicatie bij gal- en leverklachten, deskundige raadplegen. Niet gebruiken tijdens zwangerschap en zogen. Niet gebruiken samen met bloedverdunners. Kruid noch olie gebruiken bij nieraandoeningen.
Alleen uitwendig gebruiken of alleen verdampen. Gebruiken onder deskundige leiding.
Bron: Tropical Plant Database: Raintree Nutrition: Boldo Peumus boldus.
Liber Herbarum II Erik Gotfredsen Peumus boldus Molina.
Plants for a future, edible, medicinal and usweful plants for a healthier World. Peumus
boldus Molina.
Gernot Katzer’s Spice pages Boldo leaves (Peumus boldus Molina.
Dr. Duke’s Phytochemical and Etnobotanical Databases: Chemicals in Peumus boldus
Milona – Boldo.
Wikipedia eng., de. Boldo.
Boldo – Peumus boldus by Christian Drapeau, BSc., MSc.
Drug Information Online: Boldo
Botanical. Com A Modern Herbal by Mrs. M. Grieve Boldo Peumus boldus Molina.
Nutritial-Herbal-Supplements. Com Boldo – Peumus boldus Molina.
The Good Scents Company. Peumus boldus essential oil: New constituents and
comparison of oils from leaves of different origin. Fitoterapia, 67, 227-230 (1996).
E.Miraldi, S.Ferri, G.G. Giorgi.
Foto: rain-tree.com
chilebosque.cl
chileflora.com
feenkraut.de
chilebosque.cl
chlorischile.cl
coopgerminal.org
ecolyma.cl
anandam-shop.de
recursos.uach.cl
Previous page: Betula alba
Next page: Melaleuca alternifolia